04 november 2007

Norska Fryd & Gammen bjuder upp till damernas.

Dansbandskungens norska favoritband har som genomgående tema på nya skivan olika flickor. Varje låt nya plattan "Damenes" (Tylden) dediceras en utvald pike.
Fryd & Gammen är en av Norges äldre orkestrar och startade sin karriär redan 1970. Men omslaget på nya skivan skvallrar om att det inte är mer än en medlem kvar sen den tiden. Namnet på mannen bland de unga grabbarna i bandet är Jan Erik Aaserud och hans instrument är keyboard. Övriga medlemmar är på saxofon, dragspel och keyboard Svein Morten Haugerud, gitarren trakterar Marius Molstad, Mikael Chauvet sköter trummorna och i fronten på sång finner vi Tommy Tungvåg son till Arnstein Tungvåg, i Norge välkänd sångare i Dænsebændet.

Första gången jag såg och hörde Fryd & Gammen var då de deltog i "Årets dansebandmelodi 2004", norges svar på insomnade "Dansbandslåten", som sändes direkt i tv. Melodin hette "Musikk er livet" och skrevs av två kända svenska låtskrivare Patrick Ahlm och Keith Almgren tillsammans med en av Norges mest framgångsrika låtskrivare inom genren, William Kristoffersen. "Musikk er livet" är en glad, traditionell låt som jag gärna och ofta lyssnar på igen.

På nya plattan handlar det mycket om flickor, alla låtar tillägnas en särskild flicka, och det är många melodier som lånats från Sverige som man väl känner igen. Joakim Arnells och Ulf Georgsson buggrökare "One dance, one rose,one kiss/En blick, en dans, en kyss" här med norska titeln "Et blikk, en dans, et kyss" inleder med fullt ställ och svänger precis lika mycket på norska som på svenska.
Sedan sänks tempot något och man känner igen melodin "Stopp och belägg" av Leif "Mulle" Melander från Wahlströms senaste skiva, med norska titeln: "Stopp og se, Emma".
Skivan bjuder på en bra blandning av moderna och traditionellare melodier och bland de sistnämnda vill jag uppmärksamma Jay Livingston och Ray Evans "Mona Lisa" och Rocco Granatas gamla hit "Marina".


Det verkar råda större förbrödring än nånsin mellan norska och svenska dansband, och det är både roligt och smart. Jag menar blir en låt en hit i det ena landet, så är det ju inte alls konstigt om den blir det i det andra. Ett utmärkt exempel på Fryd & gammens ny platta är "Angeline", i Sverige känd som Barbados första hit "Hold me" som Fryd & Gammen rönt stor framgång med i Norge på olika listor. Av plattans totalt 13 spår är hela 12 skrivna av svenska låtskrivare och sedan översatta av b.la. Tommy och Marius i bandet.

Absolut favorit på plattan är svängiga "Marie, Marie" skriven utav välkände Staffan Hellstrand med norsk text av Tommy, en melodi som Sven-Ingvars gjorde på skiva nån gång på nittiotalet, den svänger riktigt skönt fortfarande.

Fryd & Gammen lever upp till orkesternamnet man blir glad av att lyssna till dem. Och så har de Norges snyggaste vokalist också(!). Har du inte bandets förra skiva rekommenderar jag dig att köpa både den och nya skivan, gillar du svängig dansmusik med norsk sång blir du inte besviken...

Foto: www.frydoggammen.com

Inga kommentarer: