04 juni 2008

Wahlströms gör alla rätt.


Det svänger grymt om Wahlströms nya cd "Om du vore här"(EMI/Frituna). Idag onsdag 4 juni landar den i skivdisken och håller samma höga nivå som Wahlströms vant oss vid. Omslaget andas mer pojkband än dansband och albumet innehåller inte en enda dålig låt. Det är något som jag önskar jag kunde säga om Lasse Stefanz nya skiva, men mer om det i ett senare inlägg.

Wahlströms från Vadstena vet vad deras publik vill ha och ger dem det. Daniel Wahlström, frontfigur i bandet, har en unik röst. Någon sa en gång att antingen älskar man den eller så hatar man den. Kanske kan det vara så. Jag har även hört det sägas om Olle Jönsson i ovan nämnda Lasse Stefanz. Hur som helst, jag älskar i vart fall Daniels inlevelsefulla, spröda röst. Det låter för övrig alltid mycket proffsigt om Wahlströms och det vore väl konstigt efter över tjugo års musicerande i samma konstellation. Bortsett från de år Henrik "Turbo" Wallrin spenderade som lstbilschaufför på Posten och i dansbandet "Black Jack". Trummorna och en del av sången sköter Anders Hildskog och bandets fjärde medlem Tobias Nyström tillför en hel del inte bara på scenen...

Tobias Nyström sköter klaviaturerna i bandet och har också gjort ett förstklassigt jobb med arrangemang och produktion och att han är inblandad i hela 7 av de totalt 14 låtarna på skivan gör inte det hela sämre. Tobias visade redan på debutskivan "Blå, blå ögon" (Doremi, 1999) att han är en i eliten bland låtskrivare i branschen. En annan person som märks ofta bland låtskrivarna på plattan är Åsa Karlström. Åsa är nog mest känd för Guldklaven-vinnande låten "Kan du hålla dom orden" med Mats Bergmans härom året. Åsa är ett verkligt framtidsnamn bland alla branchens duktiga kompositörer. Hon bjuder idel genomarbetade texter och hittar alltid nya, bra rim. Tror bestämt att hon inte en enda gång rimmar chans med dans på skivan och det är jag henne evigt tacksam för :).

Nu följer lite kommentarer om några av skivans 14 härliga spår:

Vart finns vägen.
Killarna smyger igång skivan med en typisk Wahlströms-tryckare i lagom makligt tempo. Melodin är komponerad av Åsa Karlström tillsammans med Patrik Svensson. "-Vad som än händer, då gränden tar slut. Så kommer jag sakna dig, varje timma var minut. I en annan verklighet, ska jag nu ta mina steg. Och det gör så ont att se, att din blick har redan rest." sjunger Daniel Wahlström i den inledande versen. Han har övergivits av den han älskar och frågar sig vad han kunde gjort annorlunda. En enkel, rak melodi och en text som passar de sorgsna stråken i Daniels röst som hand i hanske.


Sommaren -92.
Tempot höjs, det doftar sommar. Man kan missta introt för en poppigare inledning till Lalla Hansson klassiker "Anna och mej". Men när melodin går igång och Daniel greppar microfonen går det inte att gå miste om att det är ännu en av Wahlströms svängiga, lagom snabba bugglåtar. Inledande versen kan handla om Daniels egna liv. Han kommer hem efter ännu en avverkad helg ute på några landets dansbanor och undrar om hans livskamrat minns just den där sommaren -92. Då var kärleken ung och den verkar leva stark ännu. Detta är bara den första av melodierna på skivan som behandlar sommaren, det finns fler låtar om denna underbara årstid.
Melodins kompositörer har gjort en hel del bra tillsammans de sista åren, herrarna heter Kent Liljefjäll (Drifters), Jonas Näslund (Mats Bergmans, senare i höst tillsammans med Jive) och Roberto Mårdstam.

Jag vill jag törs jag kan. Åh, äntligen har Wahlströms valt att spela in denna grymt svängiga bugglåt. Melodin är en gammal goding skriven utav självaste Monica Forsberg och Janne "Lucas" Persson. "Lucas" spelade in låten redan 1984 om de uppgifter jag hittat på nätet stämmer. Men svänger gör den som vore den dagsfärsk. Melodin har allt, gött sväng och en rolig text.
Melodin handlar om att finna sig själv och leva ut sitt sanna jag. "Jag drar iväg någonstans måste träffa mitt nyare jag. Vilket lyft att skrota ner sig själv och bara börja om." och "För jag har tröttnat på att alltid vara siste man i kön. Så hör upp och lägg märke till det som ska bli min sång. Och håll med om att känslan är oerhört, vansinnigt skön." sjungs det i versen.
Schysst falsett bjuds det på också, skönt med sångare som vet att använda falsetten med måtta. (Tänker närmast på bröderna Rongedal som jag snart får uppkastningar av, visst sjunger de bra, men de blir bara too much.)
Refrängen är så grymt enkel och fäster direkt. Jag vill, jag törs, och jag kan lyssna på låten om och om och om igen utan att tröttna. En av tidernas, i mitt tycke allra bästa bugglåtar på alla vis. Skivans överlägset bästa låt.

Dreamlover.
En klassiker av Bobby Darin ursprungligen inspelad av den samme 1959 läser jag på Wikipedia och melodin blev en riktig storsäljare. Lyssnar på originalet på youtube och det blir svårt att säga vílken som är bäst av inspelningarna. Originalet går i ett snabbare, svängigare tempo, men Wahlströms version bjuder in till en mysig tryckare. Och det är ju aldrig fel...
På spåret sjunger Tobias med sin trygga, "feta", verila röst som är ett perfekt kompliment till Daniels lite gulligare mer och pojkaktiga.

Du finns hos mig. En country-doftande ballad som bandets egen Tobias Nyström och ovan nämnda Åsa Karlström skrivit tillsammans. Och då blir det förstås bra. Ännu en melodi om saknaden efter en förlorad kärlek, ett tema som ständigt återkommer i dansbandsmelodier. Och sentimental som jag är faller jag handlöst, snyft, snörvel. Melodin hade passat lika bra på en av Lasse Stefanz skivor. Genial i all sin enkelhet.

Det är dags. Till typiskt "Blå, blå ögon" melodi (Wahlströms stora, breda genomslagslåt i tv4:s Dansbandslåten 1999) bjuds en text om ett triangeldrama. "Så blir det han eller jag, ikväll ska jag ha ett svar" och "Är det kåken du vill ha ja då ger jag mig av" sjunger Daniel och det kunde nog vart lite mer aggresivitet och svärta i rösten för att övertyga helt. Det blir istället lite glimten i ögat. För övrigt en bra beskrivning på Wahlstöms i stort faktiskt, glimten i ögat.

Sommarens hemlighet. Det sjungs om korta kjolar och brunbrända ben, ljusa, sena, heta nätter och bryggor. Kanske inte helt orginellt, men låten håller helt klart en sommar. Här har Åsa Karlström fått hjälp av Mats Larsson som hon skrev ovan nämnda hit med Mats Bergmans tillsammans med.

Kom. Den ena av skivans två riktigt mysiga ballader. Den andra är titelspåret "Om du vore här". Båda melodierna är bra, men just "Kom" som avslutar skivan är snäppet vassare. Daniel ber om en andra chans i en sån där ännu en melodi där hans röst kommer allra mest till sin rätt.

Äntligen är det sommar och äntligen kom Wahlströms med ännu en höjdarskiva. Allra mest tacksam är jag för att de äntligen spelade in "Jag vill, jag törs, jag kan." Till nästa skiva som bara behöver dröja ett år har jag några önskelåtar. Wahlströms har alltid haft en föredömligt föränderlig repertoar så det finns mycket man vill ha på skiva. Nedan följer min önskelista:

Min ängel - Ursprungligen inspelad av Lasse Stefanz, en andlöst vacker contry-ballad som Daniel framförde helt lysande.
Loverboy - En nyisnpelning av låten från första singel vore kanon.
Anna - En melodi som jag tror Leif "Mulle" Melander skrivit som är en personlig all-time favorit. Gullig text om en kvinnlig Don Juan som jag hoppas bandet vill ta upp igen ute på dansbanorna.
Du är ung, du är fri - En gammal Vikingarna-låt som svänger gött.
Kan fortsätta rada upp låtar, skulle kunna fylla en box med låtar...:)
Sommaren med Emelie, Gör det igen, Walking by myself, Brake it up, Jag gör det själv, Buy me a rose och många fler...

Albumet får fyra sönderdansade skor av fem möjliga, ta med några av mina önskelåtar nästa gång killar så blir det mer än full pott :).Foto: www.wahlströms.nu

3 kommentarer:

ÅSA KARLSTRÖM sa...

heej
Åsa Karlström här,,
hårstråna reser sig av tacksamhet för dina ord,,så kul att du gillar mina texter,,framtidsnamn i branchen var stora ord,,tack så innerligt,,
håll tummarna nu i nomineringen iår, för årets låt,,
glad sommar
Åsa

Anonym sa...

Välkommen tillbaka - du Dansbandskung.
Du behövs.
Lycka till !

Mats L

Hollstén sa...

Välkommen tillbaka. Varma sommarhälsningar från Finland.