31 oktober 2007

Sluta smöra, börja sjunga!


Cavalkad känns lätt blasé. Lasse Eriksson på sång gör smörsoppa av det mesta på nya skivan "Lev ditt liv nu".
Lasse Eriksson sångare och flitig låskrivare i bandet Cavalkad från Norrköping har en personlig, stark röst men det känns som att han inte riktigt anstränger sig när han använder den. Var och lyssnade på bandet på Liseberg i somras och intrycket att Lasse inte ger allt blev starkare. De spelade bara två timmar och Lasse drog nåt dåligt skämt om lättförtjänta pengar. Nåja, han idislade i alla fall inte tuggummi...

På nya skivan radar de upp bra melodier, de flesta har man hört förut med andra orkestrar och oftast i mycket bättre versioner både vad det gäller sång och arrangemang, och några är nya. Arrangemangen är enkla och det låter som en live-skiva inspelad i studio. Allra minst tycker jag om Lasses insats i klassikern "Release me" och starkaste spåren är i mitt tycke "Om jag gråter" och "Vackra sagor", kanske för att jag inte hört dem i några andra inspelningar och kan jämföra kvalitén.

Nyligen värvade bandet Kenneth Herrgård ifrån Fernandoz, och man får anta att det är för pengarna som Kenneth lämnade glädjespridarna i Fernandoz för gubbarna i Cavalkad. Jag har i alla fall ingen annan rimlig förklaring....

Foto: www.cavalkad.se

30 oktober 2007

Härligt gubbar!


Thorlifs nya skiva "Våra bästa år" (Warner/Mariann) släpptes i början av oktober och är en efterlängtad återkomst på skivmarknaden. Igår sålde skivan guld
Äntligen släppte så Thorleifs en ny skiva. Senast vi hörde från herrarna var på samlingsalbumet "Hit-collection" från 2002. Det innehöll om jag minns rätt 5 nyinspelade låtar med "Dina nära och kära som bästa spår". Det nya albumet är också en blandning av nytt och gammalt. Jag väljer att fokusera på de nya låtarna, 7 toppen-låtar som jag lyssnat flitigt till sen jag köpte skivan i början av månaden.
Thorlif Torstenssons röst är fortfarande vital och låter hungrigare och mer inlevelsefull än nånsin.

Om de nya melodierna i korthet:
"Varenda gång" - Introt för tankarna tillbaka till melodin "Till folkets park" från albumet från 1987 med samma namn och är en härligt fröjdig bugglåt. Extra plus för härligt schlagerstick med höjning och allt!
"Låt mig bli din egen ängel" - Oemotståndlig melodi om en flicka som ber att Gud ska beskydda henne i natten.
"Vi ses igen" - En solklar hit och det känns som man hört den så många gånger för, på ett positivt sätt...
"Skicka mig ett vykort" - När låten går igång tror man att det ska bli "Köp ringar, köp ringar", det är några toner som påminner om den melodin. Sen hör man att det är ännu en Thorlefs-goding. Kanske en låt posten kan ha glädje av också??
"Gång efter gång" - Tolle minns när han mötte den stora kärleken och den lever ännu. Ren glädje rakt igenom. Oemotståndlig!!
"Våra bästa år" - "-Vår bästa tid är nu och här" sjunger Tolle och det stämmer helt och fullt. I mitt tycke ändå den blekaste av de nya melodierna.
"Sakna och aldrig glömma" - Den allra bästa av de sju nya låtarna. Jag är väldigt svag för låtar med "prator" i. Här inleder Tolle med en oemotståndlig prat-vers som mynnar ut i en underbart vacker refräng om att det inte alltid blir som ville och trodde det skulle bli.

I väntan på nästa full-cd med grabbarna lyssnar jag på de nya låtarna och på den underskattade skivan "Ingen är som du..." från 2000, en, i mitt tycke, av de bästa skivor de gjort. Återkommer med en tio-i-topp lista över Thorleifs bästa ballader framöver...

Foto: www.thorleifs.se, Martina Wärenfeldt, Växjö

Mest efterlängtade skivsläppet just nu

Nu kan jag snart inte bärga mig längre, hoppas att du snart är på benen Hasse Carlsson i Flamingokvintetten.

Den skulle släppts redan i augusti, men blev försenad på grund av semesterperioden. Sedan var det dags för Hasse att operera foten. Och bandet valde att vänta ut honom så han kan vara igång igen vid releasen men enligt dansbandsdax.se ska den snart släppas. Jag pratar om Flamingokvintettens av eder bloggare mycket emotsedda nya skiva. Ska försöka luska lite nu vad bandet valt ut för låtar och återkommer när och om jag fått veta något av intresse....

BAO!


Äntligen en ny skiva med Benny Anderssons Orkester! Lekfulla låtar med en och annan komisk knorr. I veckan kom äntligen BAO's senaste skiva, har längtat sen jag hörde bandet i Allsång på Skansen i somras.
Håller på att spela sönder melodin "Nu mår jag mycket bättre" med text av poeten Kristina Lugn. Textrader som "-Vad vill du ha till middag? Kanske leverpastej", "-Var inte dum i huvet, det är stjärnklart ikväll" eller "-Vart har du lagt min mössa, vill du leva med mig?" är ju inte helt vanliga i dansmelodier kanske, men det gör ju det hela bara roligare.... Den sista textraden är jag visserligen lite skeptisk till. "-Du är varm, du är skön, och ditt motsatta kön, gör mig så mycket bättre." Vad menar Lugn med det??

En annan favorit är "Fait accomplit" om ett avslutat äktenskap med ett fantastiskt suggestivt intro och Tommy Körberg i toppform. "-Du står i vår hall, och blicken är kall och nu vill du gå". Många känner nog igen sig i den förtvivlan man känner när man vet att man måste släppa taget fastän man inte egentligen vill.

Några andra favoriter på skivan är "Upp till dig", "Crush on you" och "Bonde söker fru". Den senare en drift med dokusåpor i allmänhet och just Bonde söker fru i synnerhet. Det allra bästa med skivan är att man dragit ner rejält på de instrumentala låtarna som jag tycker blivit lite enahanda i längden på bandets tidigare produktioner.

Kommentarer i korthet om de bästa melodierna på skivan:
"Bonde söker fru" - Härlig boogie-woogie låt som driver med nutidsfenomenet doku-såpor.
"Crush on you" - Härlig duett med starka ABBA-vibbar
"Fait accomplit" - Mäktig melodi om det svåra man känner vid ett äktenskapligt uppbrott.
"Upp till dig" - Stompigt, vackert, förföriskt om en ny förälskelse.
"Du frälste mig i sista stund" - Andas "Kristina från Duvemåla", om en kvinna som räddades från ensamheten av ett litet barn.
"Nu mår jag mycket bättre" - Ett väl inhuldat frieri med rolig text av Kristina Lugn.

Foto: www-monomusic.se

29 oktober 2007

Nytt fynd!!!

I förra veckan kom det ett stort fyrkantigt paket i brevlådan, inte helt ovanligt numera. Det var sex stycken lp-skivor. Det har blivit ett och annat fynd sen jag upptäckte tradera om man säger så... Jag koncentrerar mig i första hand på skivor ifrån 80-talet eftersom det mesta som gjordes i genren på 70-talet i ärlighetens namn inte höll så hög kvalitet. Och för att det är musiken från det rosa-turkos-skimrande glittriga årtiondet som jag växt upp med.

Kommer framöver att lista mina favoritlåtar från 80-talet, men nu tillbaka till mitt lp-fynd. Det var en skiva 1986 med bandet Franzéns. Titeln på skivan är "Det här är bara början än", förövrigt en låt nog mest känd i en inspelning med Lasse Stefanz. Kompositören till titelspåret var Hans Rytterström som skrev en hel del hitlåtar under 80- och början av 90-talet, nog mest känd för låten "Älskar, älskar inte" en av Streaplers större hits under Towe Widerberg tid som sångare.

Tillbaka till skivfyndet. Det som jag inte märkte förän jag lyssnade på skivan var att det på de flesta spåren var Bosse Thyrén som sjöng. Bosse som senare sjöng en tid i Jigs (där han medverkade på bandets sista lp "Goa bitar 11, en annan av mina rariteter.) Och slutligen kom han till Tonix där han fortfarande idag står för skönsången.
På skivan har jag några favoriter: "Nu har det hänt igen" också det en låt av ovan nämnda Hans Rytterström, en riktigt skön bugglåt, även inspelad av Curt Haagers, som fortfarande är en av mina favoriter från den tiden. "Du och jag", en gammal klassiker av Per-Marin Hamberg, som ockå skrivit "Nu tändas åter ljusen i min lilla stad" som Gunnar Wiklund gjorde till en hit. Senare även inspelad av b.la. Alf Robertsson och Vikingarna. En tredje och sista favorit är "Du sköna sommar" som jag hörde första gången i en I afton dans sändning med Max Rogers. En låt som jag fick söka länge innan jag hittade den.....

Nystart!

Startade denhär bloggen för ca ett och ett halvt år sen, men det blev inte så mycket med skrivandet... Nu när det går rykten om bloggarnas död går jag mot strömmen och startar upp med full kraft. Målet är att det ska finnas åtminstone ett, om än kort, inlägg om dagen här på bloggen. Lyckas jag inte hålla det så får jag nog inse att det inte är nån stor idé att ha den.

Sidan kommer att fyllas med info om nya och gamla skivor som jag tycker är värda uppmärkasamhet. Eller kanske med info om skivor som inte borde uppmärksammas alls... ;)

Min förebild när jag startade sidan var Michael Nystås som har en utmärkt blogg (dansbandsbloggen.se. Målet är att skiriva fler inlägg och oftare än honom, i nuläget känns det inte helt orimligt... Jag älskar dans och dansbandsmusik, och det kommer märkas. //Robban